
JESENÍK | Marcel Šos vyrábí pravou Jesenickou čokoládu

ZLATÉ HORY, okr. Jeseník | Marcel Šos by za nic nevyměnil status podnikatele a že jeho byznys nejede v žádném lehounkém oboru. Výroba potravin je v Česku složitá disciplína, ručně vyráběnou čokoládu nevyjímaje.
On ve své manufaktuře už devátým rokem vymýšlí všelijaké příchutě hořkých i mléčných čokolád a pralinek. Jeho Jesenická čokoláda je k dostání na e-shopu i v prodejnách s lokálními produkty.
Odkud pocházíš?
Ze Zlatých Hor.
Kde teď žiješ?
V Jeseníku.
Další INSPIRÁTORY z Jesenicka najdete zde.
Co je na Jesenicku nejlepší?
Celý náš život je o
prioritách. Já mám rád přírodu, být s ní spjatý. Proto žiji zde.
V jakém oboru podnikáš?
Výroba čokolády.
Popiš nám trochu více ten svůj malý čokoládový byznys, který provozuješ v Kostelní ulici. Vyrábíme čokoládu bean to bar, tedy z kakaových bobů, a to zajímavých a vzácných odrůd. Nejsme fabrika, děláme řemeslo.
Co považuješ za svůj
největší byznysový úspěch, který by mohl inspirovat ostatní podnikatele?
Každé ocenění je relativní.
Úspěchem je délka podnikání a spokojený zákazník.
Co bylo na startu podnikání
vůbec to nejtěžší?
Každý úkon výroby čokolády
jsem si musel protrpět. Před 9 lety zde nebyly zkušenosti s řemeslnou výrobou
čokolády. Od pražení, mletí a až po temperování kakaových bobů po čokoládu.
Proběhla na začátku nějaká
seriózní příprava byznys plánu nebo jsi do toho šel spíš po hlavě?
Jsem srdcař, ale vše jsem si
propočítal. Ale nálady zákazníků a mainstreamové nálady se nedají ovlivnit s
malým rozpočtem. Takže srdce a tužka.
Co ti v podnikání přináší
největší radost?
Svoboda a radost z řemesla.
Jaké máš další podnikatelské
ambice?
Zůstat pevný v přesvědčení
vyrábět kvalitní produkty. Nenechat se ovlivnit trhem, financemi, státem.
Kde čerpáš pro své podnikání
inspiraci?
Hlavně v sobě a v cestování
po celém světě. Například po návštěvě Grónska jsem vytvořil čokoládu Gróňanku.
Je inspirovaná bylinou Andělikou lékařskou, která, jako jedna z mála, roste i v
Grónsku. A tak bych mohl pokračovat jednu čokoládu vedle druhé. Včetně
pralinek. Tvoříme unikáty.
Jak se ti tady v regionu
podniká?
Největší překážky nám klade
stát - covid, drahé energie, přebyrokratizováno... Podnikání je na Jesenicku
specifické.
Co bys dělal, kdybys
nepodnikal?
:D podnikal
Kdybys zítra musel s čokoládovnou
skončit, co bys chtěl, aby po tobě zůstalo?
Dobré řemeslo.
Chceš něco lidem na
Jesenicku vzkázat?
Každý začněte u sebe. Buďte
sebekritičtí. Kritizovat druhé je nejjednodušší, ale otráví vzduch.
Kde můžeme tvoje podnikání
sledovat?
Web: jesenickacokolada.cz,
Facebook: Xocolatl Jesenicka Cokolada, Instagram: jesenicka_cokolada.
Marcel ŠOS | čokolatiér | Jesenická čokoláda | jesenickacokolada@seznam.cz
Kamil Kavka