KARLOVY VARY | Farma uprostřed města? Olga Novak bourá předsudky o farmaření i o ženách v podnikání

16.09.2025

KARLOVY VARY, okr. Karlovy Vary | Když Olga Novak během pandemie objevila svět mikrobylinek, netušila, že se o pár let později sama stane průkopnicí první městské vertikální farmy v Karlových Varech. Jejím cílem bylo přiblížit čerstvé a lokální produkty nejen špičkovým kuchařům, ale i běžným zákazníkům. Ve své farmě Microgreen_KV dnes pěstuje na dvacet druhů mikrobylinek. Mezi nimi vynikají například mladé výhonky hrášku, které si díky své křupavosti a svěží chuti vysloužily ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2024.

Začátky nebyly snadné
Vše začalo během lockdownu, kdy Olga, tehdy na mateřské dovolené, hledala smysluplnou aktivitu, která by ji naplňovala. "Začala jsem pěstovat semínka na balkoně. Fascinovalo mě, jak rychle rostou a jak úžasně chutnají," vzpomíná. Z původního nadšení a houževnatosti rychle vyklíčil nápad na vlastní podnikání.

Po mateřské už nechtěla zpátky do korporátu, a tak z pěstování bylinek na balkonu plynule přešla k vybudování profesionální farmy. "Vždy jsem chtěla podnikat, rychle se učím a nebojím se nových výzev," vysvětluje Olga. Začátky ale nebyly snadné: "Všechno jsem si musela načíst, strávila jsem hodiny sledováním videí a krok za krokem se učila, jak celý systém funguje, a snažila se přijít na to, jak to zvládnu sama."

Dnes je městská farma Microgreen_KV příkladem moderního zemědělství v praxi. Vertikální farmaření umožňuje Olze Novak pěstovat až 20 druhů mikrobylinek a jedlých květů po celý rok – a to přímo v srdci Karlových Varů. "To, že sídlíme přímo ve městě, nám dává obrovskou výhodu. Jsme blízko našim zákazníkům a můžeme jim vždy nabídnout stoprocentní čerstvost a kvalitu," říká Olga.

Farma je jediná svého druhu v regionu a dodává své produkty do místních pětihvězdičkových hotelů, bister a restaurací, ale dostanou se i k běžným zákazníkům. "Chceme, aby naše produkty byly dostupné všem – nejen šéfkuchařům, ale i lidem, kteří si chtějí doma dopřát něco čerstvého a kvalitního," objasňuje Olga.

Ocenění nám otevřelo dveře k novým možnostem
Hlavním tahákem farmy jsou výhonky hrášku, které svou sladkou chutí evokují vzpomínky na dětství. "Když si dám naše mladé výhonky, vždycky si vzpomenu na babiččinu zahrádku. Běhaly jsme s dětmi kolem a ochutnávaly všechno, co bylo na dosah," usmívá se Olga. Právě mladé výhonky jsou tím nejlepším – šťavnaté, křupavé a plné vitamínů. Skvěle se hodí do salátů, na ozdobu pokrmů nebo i jen tak samotné. Za výhonky hrášku získala dokonce ocenění Regionální potravina roku 2024 v Karlovarském kraji.

"Ocenění nám dalo zpětnou vazbu, že to, co děláme, má smysl. Zvýšilo naši viditelnost a otevřelo dveře k novým možnostem," říká Olga. Do budoucna tak plánuje rozšířit nabídku o další produkty, jako je například šťáva z mladé pšenice.

Kromě hrášku pěstuje Olga také mikrobylinky jako koriandr, slunečnici, brokolici, rukolu a mnoho dalších. "Každý si najde to své – někdo miluje svěží chuť slunečnice, jiný nedá dopustit na pikantnější rukolu."

Výhonky a bylinky si mohou zákazníci koupit v kamenných prodejnách, na farmářských trzích nebo dokonce v unikátním bylinkomatu, který nabízí čerstvé produkty 24 hodin denně. "Zakládáme si na ekologickém přístupu – naše krabičky mají minimální ekologický otisk," dodává Olga. A že je o mikrobylinky zájem, dosvědčují i čísla. "Měsíčně prodáme přes 5 000 krabiček a poptávka stále roste," uzavírá s hrdostí Olga.

Chci bourat stereotypy o ženách a podnikání
Olga Novak není jen farmářka, ale i inspirativní podnikatelka, která si klade za cíl motivovat ostatní ženy k podnikání. "Chci být vzorem pro své dcery i další ženy a ukázat jim, že mohou najít rovnováhu mezi rodinným životem a kariérou," říká s úsměvem. Sama vyrůstala v prostředí, kde se od dívek očekávaly především domácí práce.

"Moje maminka mi vždy říkala, ať se učím, ale zároveň že musím hlavně umět vařit a postarat se o domácnost. Jenže když děti vyrostly a odešly, zůstala nešťastná. A to je to, co chci změnit. Žena má mít svůj vlastní život, své koníčky, a hlavně být finančně nezávislá," vysvětluje Olga. "To, že jsi holčička, neznamená, že musíš dělat jen domácí práce. Svět je mnohem širší a chci, aby mé dcery věděly, že mohou dělat, co je bude bavit a naplňovat," dodává. Do budoucna také plánuje další projekt, který se zaměří na podporu podnikavých žen v Karlovarském kraji.

Olga NOVAK | MICROGREEN | info@microgreenkv.cz

Text a foto (zdroj): Regionální potravina