STRAKONICE | Šumavské bylinné: Zapomenutá receptura ožila. Dva kamarádi znovu napsali příběh Šumavy

01.10.2025

VOLYNĚ, okr. Strakonice | Na Šumavu se díky Pavlu Vlčkovi a Petru Jánskému vrátila tradice Šumavského bylinného – nápoje, který vznikl v 19. století jako lék na zažívací potíže a časem se stal symbolem regionu. Šumavské bylinné připravují Pavel s Petrem podle vypátraného původního receptu, který obsahuje směs 22 bylin. Nápoj vzniká přímo ve Volyni, bráně Šumavy, kde využívají lokální suroviny a moderní technologie. Jejich odhodlání jim také vyneslo za Šumavské bylinné prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje roku 2024.

Návrat ztraceného elixíru
Na školním srazu s bývalými spolužáky z gymnázia padla otázka, která všechno odstartovala: "Proč už se nevyrábí to pravé Šumavské bylinné?" Pavel Vlček a Petr Jánský si řekli, že to nenechají jen tak a rozhodli se ho vrátit zpátky. A tak se díky vzpomínkám na mládí zrodila myšlenka obnovit ztracený elixír, který na Šumavě od roku 1897 vyráběl vimperský lékárník Bohuslav Budínský jako lék na trávení. "Budínský byl legenda. Přátelil se s Masarykem i Rašínem a jeho bylinné víno se tenkrát těšilo velké oblibě v širokém okruhu jeho známých, ale především také zde na Šumavě," vysvětluje Petr. Dnes se díky nadšení Pavla a Petra tento tekutý poklad vrací zpět na pulty – jako pocta šumavskému regionu.

Oficiální výroba Šumavského bylinného se znovu rozběhla v roce 2022. "Začali jsme doma, s pár experimenty, ale zato s velkým odhodláním. Postupně z toho vznikla firma Mykoprodukta, máme moderní technologie, které zaručují stabilní kvalitu, ale stále respektují historickou recepturu," popisuje Pavel Vlček.

Šumavské bylinné není jen výborný digestiv, je to také kulturní fenomén. Objevuje se v knihách, filmech i historických příbězích a jeho odkaz čerpá z tradice místních léčitelů, jako byl například páter Ferda ze Sušice, který jej doporučoval na zažívací problémy.

S respektem k původní receptuře
Získat původní recepturu však nebylo jednoduché. "Sbírali jsme informace od pamětníků, původních zaměstnanců i nadšenců, kteří si pamatovali, jak Šumavské bylinné chutnalo. Pamětníci nám dokonce pomáhali s testováním. A když jsme viděli, jak jeden z nich spráskl ruce a řekl: 'Tohle je přesně ono', věděli jsme, že už to máme," vzpomíná Petr Jánský.

Při pátrání po receptuře narazili na spoustu historek. "Pamětníci nám například vyprávěli, že se do macerátu házelo množství bylin od oka lopatou," vypráví s úsměvem Petr. "Tohle jsme ale změnili. Dnes máme technologie, které nám pomáhají mít vše přesně vyvážené, aby kvalita této tekuté legendy zůstala vždy stejná," doplňuje jej Pavel.

Výrobu chtěli primárně vrátit tam, kde má bohatou historii – na Šumavu a do jižních Čech. "Od surovin až po design jsme vše chtěli propojit s šumavským regionem," vysvětluje Pavel. Jablka pochází z nedalekých Truskovic, využívají české bylinky – vše musí splňovat přísné kvalitativní normy, aby byla zachována konzistentní chuť a autentický charakter. I současná receptura zůstává ostře střeženým tajemstvím. Šumavské bylinné je nápoj na bázi jablečného vína a směsi 22 bylin, jako je například hořec, pelyněk nebo chmel.

Za svoji práci obdrželi ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje
V roce 2024 získali za Šumavské bylinné ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. "Ocenění nám otevřelo dveře k širšímu okruhu zákazníků a také nám udělalo radost, protože je to ocenění naší práce," pochvaluje si Petr.

Dnes jejich produkce dosahuje téměř 10 000 litrů ročně, ale plánují tento objem zdvojnásobit. Do budoucna chtějí rozšířit sortiment o další ovocná vína, která budou úzce propojena s regionem a jeho tradicemi. Vlajkovým produktem je sice Šumavské bylinné, ale vyrábí také Enzián, bylinné víno s hořcem, které osloví milovníky hořkých chutí.

Jejich produkty najdete ve vinotékách, obchodech s dárkovými předměty napříč Šumavou a v některých hotelech a penzionech, kde si turisté mohou užít autentický zážitek regionálního výrobku. "Naši zákazníci jsou turisté, pamětníci, kteří si víno pamatují z mládí, ale také mladší generace, která objevuje jeho kouzlo," doplňuje Pavel. Produkty lze objednat i online.

Pavel VLČEK & Petr JÁNSKÝ | Mykoprodukta s.r.o. | info@mykoprodukta.cz

Text a foto (zdroj): Regionální potravina