PELHŘIMOV | Cukrárna vrací dětství na talíř - Pavlína s Janou pečou klasické zákusky, ale s moderními trendy

30.10.2025
Pavlína Krátká & Jana Kráslová
Pavlína Krátká & Jana Kráslová

POČÁTKY, okr. Pelhřimov | Pavlína Krátká a Jana Kráslová jsou nerozlučné kamarádky už od dětství. Před deseti lety si v malém městečku Počátky otevřely cukrárnu Krámek U Andělky. Jejich tradiční české zákusky v moderním kabátě si rychle získaly srdce místních i návštěvníků z širokého okolí a také na pražských farmářských trzích, kde pokaždé u jejich stánku lidé čekají ve frontě. Za svůj Rumčák získaly ocenění Regionální potravina v Kraji Vysočina.

Pavlína vždycky milovala pečení. Od mala s babičkou a maminkou pekla a tahle vášeň ji nikdy neopustila. Jana ji od začátku doplňovala. "Já vymýšlím nové recepty. Jana vyřeší legislativu," popisuje Pavlína s úsměvem princip jejich nerozlučné spolupráce.

Chceme lidem vrátit radost z českých zákusků
Cukrárnu si založily z touhy dělat věci jinak – kvalitně a s respektem k tradici. "Když jsme začínaly, přemýšlely jsme, jestli se pustíme do francouzských dezertů. Ale nakonec jsme si uvědomily, že chceme vrátit lidem radost z českých zákusků," vzpomínají. A tak vznikly laskonky, větrníky, pařížské rohlíčky – zákusky, které si pamatujete z dětství, ale připravené s lehkostí, precizností a soudobými trendy.

Mezi zákusky najdete i jejich Rumčák – tradiční český zákusek povýšený na mistrovské dílo, které si v roce 2024 vysloužilo ocenění Regionální potravina Kraje Vysočina.

Rumčák je složen z jemných piškotových plátů, které jsou promazané domácím malinovým džemem s velkými kusy malin. Zákusek je provoněný rozvarem z pomeranče a tuzemáku z Jindřichova Hradce. "Nešetříme na surovinách, každá vrstva musí být perfektní. Nepoužíváme žádná barviva ani aromata," vysvětluje Pavlína.

Rumčák svou narůžovělou barvu získává díky malinové a pomerančové šťávě a finální podobu mu dodává cukrová poleva s kandovaným pomerančem, pistáciemi a lyofilizovanými malinami. "Hlavní je, aby byl pořádně mokrý a vláčný," dodává Pavlína. "To, že Rumčák získal ocenění Regionální potravina, je pro nás velkým zadostiučiněním. A ještě větší radost máme z toho, jakou odezvu má u našich zákazníků," doplňuje Jana.

Kromě ocenění Regionální potravina mají na kontě i prestižní značku Klasa za svůj ikonický zákusek – Andělky. "Chtěly jsme, aby to byl zákusek, který nás bude charakterizovat. Základem je máslovo-bílkový korpus s křupavou krustou. Když do něj zaboříte vidličku, jemně to křupne, v puse se všechno nádherně rozplyne a nakonec se prosadí famózní krémová chuť," popisuje Jana. Andělky pečou hned v několika variantách. "Lidé říkají, že je to nebe v hubě. Kdo jednou ochutná, už nemůže přestat," dodávají s úsměvem.

"Vše si děláme samy, od domácího karamelu až po zdobení zákusků," říká Jana. Obě kamarádky mají vztah k přírodě a květinám, což se promítá i do jejich cukrárny. "Sezónnost je pro nás klíčová. V létě připravujeme zákusky plné malin, rybízu nebo jahod, zatímco v zimě sázíme na čokoládu, oříšky a karamel," doplňuje Pavlína.

Atmosféra jejich cukrárny je stejně osobitá jako jejich zákusky. "Chceme, aby si u nás lidé připadali jako doma. Všude je spousta květin, ručně vázané věnce, přírodní dekorace, nic umělého," popisuje Pavlína jejich jedinečný styl.

Kromě Počátek najdete Janu a Pavlínu i na pražských farmářských trzích. "Jezdíme na Náplavku a Heřmaňák už devátým rokem. Tam máme své stálé zákazníky, čekají na nás každou sobotu," vypráví Jana. Jejich rozpoznávacím znakem je růžové auto, které vozí zákusky na trhy. "Lidé nás podle něj poznávají, fotí si nás, mávají na nás. Máme pocit, že jsme součástí jedné velké komunity," dodává Pavlína.

Pavlína KRÁTKÁ & Jana KRÁSLOVÁ | Cukrárna a krámek U Andělky | kramek.uandelky@seznam.cz

Text a foto (zdroj): Regionální potravina