
ŠUMPERK | Monika Turoňová: Baví mě, když mi něco vzniká pod rukama

ŠUMPERK, okr. Šumperk | Šumperk, brána Jeseníků, ukrývá malou uličku na Hlavní třídě a v ní Cukrárnu v Uličce – rodinný podnik, kde Monika Turoňová a Libor Smékal vyrábějí lahodné dezerty s láskou a důrazem na kvalitní cukrářské řemeslo. A že to dělají opravdu dobře, o tom svědčí i ocenění značkou kvality Regionální potravina, které v roce 2024 získali za Ořechovou laskonku a v roce 2023 za Karamelovou trubičku – tu začali zákazníci z nadšení familiárně nazývat Šumperská trubička.
Vše začalo skromně
Když před dvěma lety Monika
Turoňová a její přítel otevřeli svou cukrárnu v malé uličce v Šumperku,
začínali skromně, jen se zákusky a kávou s sebou. Rychle si však uvědomili, že
chtějí nabídnout víc. "Udělali jsme z cukrárny kavárnu s posezením, výbornou
kávou a limonádami," vzpomíná Monika. Jak kavárna rostla, rostl i zájem o
jejich sladkosti nejen od běžných zákazníků, ale i od dalších podniků. "Začali
jsme dodávat do okolních kaváren a bister. To nás povzbudilo, protože naše
dezerty začaly žít i mimo naše prostory," říká Monika. S každým novým zákuskem
se Cukrárna v Uličce stala vyhlášenou po celém Šumperku. "Děláme vše kvalitně,
bez kompromisů, ať už jde o dorty pro svatby, nebo zakázky na firemní akce.
Naše sladkosti musí nejen skvěle chutnat, ale i dokonale vypadat," dodává
Libor.
První ocenění Regionální potravina získala Cukrárna v Uličce za Karamelovou trubičku v roce 2023. "Ingredience pro trubičku jsme skládali pouze z lokálních produktů. Jsou tam vlašské ořechy, cukr, karamelový krém. To vše je tady od nás," popisuje Monika a prozrazuje nám, že Karamelové trubičky se staly takovým hitem, že je zákazníci pokřtili na Šumperské trubičky.
Ocenění za trubičku mladý pár motivovalo a chtěli přinést do regionu další jedinečnou cukrovinku. "Chtěli jsme nabídnout něco tzv. do ruky, co se krásně hodí ke kávě. Narazila jsem na tradiční recept na laskonku a ten jsem si upravila podle sebe," říká Monika. Její verze je bezlepková, křupavá na povrchu a nadýchaná uvnitř. "Říkáme jí taková česká makronka," směje se Libor. Korpus je z ořechů a bílků a je plněný jemným máslovým krémem s čokoládou a ořechy a doplněný čokoládovou ganache. Není tedy divu, že i tato dobrota získala ocenění Regionální potravina roku 2024 v Olomouckém kraji.
Zákazníci k nám začali
přicházet po houfech
Ocenění Regionální potravina
znamenalo pro Moniku a Libora zásadní zlom. Jak sama říká: "Potom, co jsme se
díky ocenění objevili v televizi, k nám začali zákazníci přicházet po houfech.
Najednou volali a chtěli naše trubičky a já se bála, že jich nestihnu tolik
vyrobit," směje se Monika při vzpomínce na bláznivý start. Ocenění jim pomohlo
byznysově, ale základem všeho zůstává důraz na kvalitu. V Cukrárně v Uličce se
nehoní za kvantitou, ale za čerstvostí a dokonalostí každého zákusku.
Monika s úsměvem přiznává, že za úspěchem Cukrárny v Uličce stojí odvaha dělat věci jinak a po svém. "Přítel pracoval v gastronomii, ale chtěli jsme něco svého. Chtěli jsme to dělat podle sebe, a to se nám myslím povedlo," říká Monika. Cukrařina je pro ni neustálá výzva a inspirace. "Sledujeme trendy, experimentujeme, stále se učíme a vymýšlíme, co dělat. Například letos jsme se rozhodli vyrábět domácí nanuky. Zákazníci to zbožňovali a byl z toho velký hit," doplňuje Moniku její přítel Libor.
Plánů do budoucna je spoustu
Právě sehraná a týmová práce
tohoto páru se propisuje do celého chodu kavárny. "Monika je šikovná a umí vše
vyrobit, já zas dokážu dobře doporučit. Takže jsem za pultem a nabízím kávu a
zákusky, zatímco Monča vedle peče," popisuje Libor s hrdostí. "Jeden bez
druhého bychom to asi nezvládli," přitakává Monika.
Plánů do budoucna mají spoustu, včetně vybudování vlastní sítě kaváren a cukráren, kde si lidé budou moci pochutnat na jejich dezertech i v jiných městech, jako je Olomouc nebo Ostrava. "Chceme vytvořit standard, jak má vypadat a chutnat kvalitní dezert," uzavírá Monika plány do budoucna.
Monika TUROŇOVÁ | Cukrárna v Uličce | cukrarnavulicce@email.cz
Text a foto (zdroj): Regionální potravina