JESENÍK | Marie Kouřilová má ve Skorošicích Stáje Rychleby

16.10.2025

SKOROŠICE, okr. Jeseník | Stáje Rychleby jsou rodinné hospodářství opírající se o poctivou práci na poli i na pastvě, o selský rozum v podnikání i o přátelské vztahy se zákazníky. Marie Kouřilová s Borisem Čermákem dělají hovězí maso, melou mouku, suší jerky, zpracovávají bylinky… Skorošice jsou svědkem jejich podnikatelského snažení.

Mockrát od svého okolí slyšeli, ať do něčeho nejdou a oni stejně dají na intuici a zpětnou vazbu od zákazníků. Jejich malý byznys potřebuje vaši podporu, vaše peníze - výměnou za co dostanete prvotřídní produkty.

Odkud pocházíš?
Z Vápenné.

Kde teď žiješ?
Ve Skorošicích.

Co je tady podle tebe nejlepší?
Je to domov. Jsou to od dětství důvěrně známá a bezpečná místa. Krásná, čistá příroda a klid.

V jakém oboru podnikáš?
V zemědělství a taky trochu v potravinářství.

Popiš nám trochu více to svoje podnikání.
Máme s partnerem rodinnou farmu ve Skorošicích. Chováme koně a masný skot, vykrmujeme býky a prodáváme naše hovězí maso z faremní bourárny. Od letošního jara sušíme hovězí Rychlebské jerky. V rámci rostlinné maloprodukce sušíme a zpracováváme bylinky a úplnou novinkou je, že meleme mouku z našeho chemicky neošetřeného obilí.

Co považuješ za svůj největší byznysový úspěch, který by mohl inspirovat ostatní podnikatele?
Největší ocenění nám projevují naši zákazníci, kteří se k nám pravidelně vracejí a třešničkou na pomyslný dort bylo letošní ocenění Regionální potraviny Olomouckého kraje pro naše Rychlebské jerky – Kořenec, ocenění Sedmikráskového koncentrátu cenou Výrobek OK a překvapením byla Cena prezidentky Potravinářské komory pro Kopřivový koncentrát.

Odchov koní se také daří letos narozený hřebeček Pegas Rychlebský se stal šampionem Barokního pinta v Nových Zámcích.

Co bylo na startu podnikání vůbec to nejtěžší?
Na úplném začátku bylo nejtěžší sehnat do pachtu půdu, na které bychom mohli hospodařit. A pak vždy, když budujeme něco nového od začátku překonat spíše negativní přístup okolí. Nebrat ohled na názory, že to nepůjde vybudovat (např. bourárna), nebude zájem o naši produkci a nikdo ji nekupí, že dělat to nebo ono, je moc složité a my to neumíme.

Proběhla na začátku podnikání nějaká příprava byznys plánu nebo jste do toho s partnerem šli po hlavě?
Od začátku máme dlouhodobé a krátkodobé plány. Ovšem je potřeba vždy přizpůsobit se situaci, která je aktuální. Sledujeme ekonomickou i politickou situaci a snažíme se vyčíst předem změny, které se chystají do budoucna. Zatím se nám to vyplatilo a horší časy jako covid, drahé energie a pohonné hmoty, slintavka v okolních zemích jsme překonali. Nepovede se vždy všechno, například od výkrmu a prodeje chlazených farmářských kuřat jsme upustili.

Co ti v podnikání přináší největší radost?
Největší radost máme z toho, že naše práce dává smysl a radost našim zákazníkům. Samozřejmě máme radost z přírůstků u zvířat a v neposlední řadě jsme rádi, že život na farmě zatím baví i našeho malého synka. Nejkrásnější je vidět štěstí v dětských očích, když je vezeme na koních nebo ukazujeme farmu a zvířátka, které tady máme.

Jaké máš další podnikatelské ambice?
Jít společné dál. Mám za to, že jsme dobrá dvojka a společná práce nám jde a umíme překonat i kritické situace. Z hlediska rozvoje bychom rádi farmu ještě více oborově rozkročili tak, aby měla stabilní příjmy z více stran. Pro případ, že by jedno odvětví kikslo.

Kde čerpáš pro své podnikání inspiraci?
Nejvíce v zákaznících. Povídáme si s nimi. Posloucháme, co jim v regionu chybí a co by u nás rádi nakoupili. Pokud je to vhodné i pro nás, jdeme do toho. Chtěli naši mouku z chemicky neošetřeného obilí – mají ji.

Jak se ti tady v regionu podniká?
Jesenicko má obrovský potenciál, je na vzestupu, je to cítit. Máme tu krásnou, čistou přírodu a klid. Roste turistický ruch, a i to je pro rodinnou farmu dobře. Je tu samozřejmě řada komplikací. Nejvíce nás trápí kvalita dopravní infrastruktury. Vzdálenosti nejsou tak závratné, ale člověk jede prostě spoustu času do nejbližších krajských měst. Na nákladní přepravě už nám ztroskotalo mnoho obchodních příležitostí. Prostě se sem nevyplatí jet.

Co bys dělala, kdybys nepodnikala?
Jsem dost podnikavý typ. Oba jsme. Dovedla bych si představit něco, co se podnikaní podobá. Nějakou práci na různých projektech, které zpříjemňují život. Do zaměstnaneckého poměru bych se vracela už nerada.

Jak to všechno stíháte a zvládáte?
Na to se ptají lidé nejčastěji. Odpověď je: blbě. Zatím jsme na vše jen sami dva. Občas nějaká výpomoc. Snažíme se teď vystoupat na takovou úroveň, abychom si mohli dovolit třetího parťáka. Protože cítíme, že dlouhodobě tohle tempo sami dva nezvládneme.

Chceš něco lidem na Jesenicku vzkázat?
Že děkujeme. Děkujeme za podporu nás lokálních výrobců. Podpora nákupem, je ta nejlepší a nám umožnuje žít a rozvíjet se tady, kde jsme doma.

Kde můžeme tvoje podnikání sledovat?
Web: stajerychleby.cz, Facebook: stajerychleby, Instagram: stajerychleby.

Marie KOUŘILOVÁ | Stáje Rychleby | m-kourilova@email.cz

Kamil Kavka