
JESENÍK | Marie Kouřilová má ve Skorošicích Stáje Rychleby

SKOROŠICE, okr. Jeseník | Stáje Rychleby jsou rodinné hospodářství opírající se o poctivou práci na poli i na pastvě, o selský rozum v podnikání i o přátelské vztahy se zákazníky. Marie Kouřilová s Borisem Čermákem dělají hovězí maso, melou mouku, suší jerky, zpracovávají bylinky… Skorošice jsou svědkem jejich podnikatelského snažení.
Mockrát od svého okolí slyšeli, ať do něčeho nejdou a oni stejně dají na intuici a zpětnou vazbu od zákazníků. Jejich malý byznys potřebuje vaši podporu, vaše peníze - výměnou za co dostanete prvotřídní produkty.
Odkud pocházíš?
Z Vápenné.
Kde teď žiješ?
Ve Skorošicích.
Co je tady podle tebe nejlepší?
Je to domov. Jsou to od
dětství důvěrně známá a bezpečná místa. Krásná, čistá příroda a klid.
V jakém oboru podnikáš?
V zemědělství a taky trochu
v potravinářství.
Popiš nám trochu více to svoje
podnikání.
Máme s partnerem rodinnou
farmu ve Skorošicích. Chováme koně a masný skot, vykrmujeme býky a prodáváme
naše hovězí maso z faremní bourárny. Od letošního jara sušíme hovězí Rychlebské
jerky. V rámci rostlinné maloprodukce sušíme a zpracováváme bylinky a úplnou
novinkou je, že meleme mouku z našeho chemicky neošetřeného obilí.
Co považuješ za svůj
největší byznysový úspěch, který by mohl inspirovat ostatní podnikatele?
Největší ocenění nám
projevují naši zákazníci, kteří se k nám pravidelně vracejí a třešničkou na
pomyslný dort bylo letošní ocenění Regionální potraviny Olomouckého kraje pro
naše Rychlebské jerky – Kořenec, ocenění Sedmikráskového koncentrátu cenou Výrobek
OK a překvapením byla Cena prezidentky Potravinářské komory pro Kopřivový
koncentrát.
Odchov koní se také daří letos narozený hřebeček Pegas Rychlebský se stal šampionem Barokního pinta v Nových Zámcích.
Co bylo na startu podnikání
vůbec to nejtěžší?
Na úplném začátku bylo
nejtěžší sehnat do pachtu půdu, na které bychom mohli hospodařit. A pak vždy,
když budujeme něco nového od začátku překonat spíše negativní přístup okolí.
Nebrat ohled na názory, že to nepůjde vybudovat (např. bourárna), nebude zájem
o naši produkci a nikdo ji nekupí, že dělat to nebo ono, je moc složité a my to
neumíme.
Proběhla na začátku
podnikání nějaká příprava byznys plánu nebo jste do toho s partnerem šli
po hlavě?
Od začátku máme dlouhodobé a
krátkodobé plány. Ovšem je potřeba vždy přizpůsobit se situaci, která je
aktuální. Sledujeme ekonomickou i politickou situaci a snažíme se vyčíst předem
změny, které se chystají do budoucna. Zatím se nám to vyplatilo a horší časy
jako covid, drahé energie a pohonné hmoty, slintavka v okolních zemích jsme
překonali. Nepovede se vždy všechno, například od výkrmu a prodeje chlazených
farmářských kuřat jsme upustili.
Co ti v podnikání přináší
největší radost?
Největší radost máme z toho,
že naše práce dává smysl a radost našim zákazníkům. Samozřejmě máme radost z
přírůstků u zvířat a v neposlední řadě jsme rádi, že život na farmě zatím baví
i našeho malého synka. Nejkrásnější je vidět štěstí v dětských očích, když je
vezeme na koních nebo ukazujeme farmu a zvířátka, které tady máme.
Jaké máš další podnikatelské
ambice?
Jít společné dál. Mám za to,
že jsme dobrá dvojka a společná práce nám jde a umíme překonat i kritické
situace. Z hlediska rozvoje bychom rádi farmu ještě více oborově rozkročili
tak, aby měla stabilní příjmy z více stran. Pro případ, že by jedno odvětví
kikslo.
Kde čerpáš pro své podnikání
inspiraci?
Nejvíce v zákaznících.
Povídáme si s nimi. Posloucháme, co jim v regionu chybí a co by u nás rádi
nakoupili. Pokud je to vhodné i pro nás, jdeme do toho. Chtěli naši mouku z
chemicky neošetřeného obilí – mají ji.
Jak se ti tady v regionu
podniká?
Jesenicko má obrovský
potenciál, je na vzestupu, je to cítit. Máme tu krásnou, čistou přírodu a klid.
Roste turistický ruch, a i to je pro rodinnou farmu dobře. Je tu samozřejmě
řada komplikací. Nejvíce nás trápí kvalita dopravní infrastruktury. Vzdálenosti
nejsou tak závratné, ale člověk jede prostě spoustu času do nejbližších
krajských měst. Na nákladní přepravě už nám ztroskotalo mnoho obchodních
příležitostí. Prostě se sem nevyplatí jet.
Co bys dělala, kdybys
nepodnikala?
Jsem dost podnikavý typ. Oba
jsme. Dovedla bych si představit něco, co se podnikaní podobá. Nějakou práci na
různých projektech, které zpříjemňují život. Do zaměstnaneckého poměru bych se
vracela už nerada.
Jak to všechno stíháte a
zvládáte?
Na to se ptají lidé
nejčastěji. Odpověď je: blbě. Zatím jsme na vše jen sami dva. Občas nějaká
výpomoc. Snažíme se teď vystoupat na takovou úroveň, abychom si mohli dovolit
třetího parťáka. Protože cítíme, že dlouhodobě tohle tempo sami dva
nezvládneme.
Chceš něco lidem na
Jesenicku vzkázat?
Že děkujeme. Děkujeme za
podporu nás lokálních výrobců. Podpora nákupem, je ta nejlepší a nám umožnuje
žít a rozvíjet se tady, kde jsme doma.
Kde můžeme tvoje podnikání
sledovat?
Web: stajerychleby.cz,
Facebook: stajerychleby, Instagram: stajerychleby.
Marie KOUŘILOVÁ | Stáje Rychleby | m-kourilova@email.cz
Kamil Kavka