HRADEC KRÁLOVÉ | Hradecký Klenot vrátil do města desítky let zapomenutou tradici pivovarnictví

10.11.2025
Miroslav Miletín, Martin Věžník
Miroslav Miletín, Martin Věžník

HRADEC KRÁLOVÉ, okr. Hradec Králové | Na Velkém náměstí v Hradci Králové, přímo v srdci historických právovárečných domů, se znovu rozlévá vůně čerstvě vařeného piva. Od roku 2017 tu Hradecký Klenot vrací život pivovarnické tradici, která byla na dlouhá desetiletí ztracená. Jejich světlý nefiltrovaný ležák Klenot 12 byl oceněný Regionální potravinou roku 2024 v Královéhradeckém kraji. Nejde však jen o oživení historie a klasických piv tak, jak je známe – pod taktovkou ředitele Miroslava Miletína a sládka Martina Věžníka tu vznikají moderní piva s neotřelými chutěmi.

Chtěli jsme královskému městu vrátit klenot, o který přišlo
Historie vaření piva na místě dnešního pivovaru je vrostlá až do samotných základů města. Ve středověku zdejší měšťané měli právo várečné – výsadu, která jim umožňovala vařit pivo pro vlastní potřebu a dodávala městu unikátní charakter. Pivo se původně vařilo ve stejných prostorách jako nyní. Dokazuje to i fakt, že zde od roku 1714 působil hostinec U Modré Hvězdy, který byl centrem společenského dění. Po druhé světové válce však zdejší pivovarské řemeslo utichlo a město na dlouhá desetiletí přišlo o svou pivovarnickou duši.

"Když jsme začínali, chtěli jsme královskému městu vrátit klenot, o který přišlo," říká Miroslav Miletín, ředitel Hradeckého Klenotu. "Nešlo jen o pivo, ale o návrat k historickým kořenům a tradicím, které město utvářely. Proto jsme také vybrali jméno Hradecký Klenot. Naším cílem bylo vrátit pivovarskou výrobu do srdce historického centra a učinit z ní opět jeho živoucí součást," dodává s hrdostí.

Hradecký Klenot se nebojí experimentovat
Hlavní chloubou Hradeckého Klenotu je světlý nefiltrovaný ležák Klenot 12 – pivo, které ctí tradici, ale zároveň se jí nebojí. "Vaříme ho dekokčním způsobem na tři rmuty, což je dnes už skoro rarita," vysvětluje sládek Martin Věžník. "Je to složitější a energeticky náročnější proces, ale výsledkem je plnost, tělnatost a chuť, která dělá český ležák tím, čím je."

Ležák vzniká z královéhradecké vody, českého sladu a dvou druhů chmele. Každý doušek přináší vyváženou chuť s jemnými chmelovými tóny – zážitek, který ocení jak pivní znalci, tak příležitostní pivaři. V roce 2024 si vysloužil dokonce ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje. "Toto ocenění je pro nás obrovským uznáním. Je to důkaz, že vaříme pivo s maximální péčí a z kvalitních surovin. Zároveň nám pomáhá oslovit nové zákazníky a posílit povědomí o naší značce," dodává Miroslav Miletín.

Vedle tradičních ležáků se Hradecký Klenot nebojí experimentovat a zkoušet nové hranice pivovarského řemesla. Nabízí totiž více než 10 dalších druhů piv – od pšeničných až po moderní kyseláče, které začali vařit už v roce 2011.

"Kyseláče nás hned chytly a dnes patříme mezi pivovary, které je opravdu umí," říká ředitel pivovaru Miroslav Miletín. "Zákazníci milují naše ovocné varianty, jako je mango nebo broskev, ale zkoušíme i netradiční kombinace. Jeden z našich experimentů, kyseláč s cold brew kávou, je sice trochu více odvážný, ale našel si svoje nadšence," doplňuje sládek Martin.

Právě kyseláč s cold brew kávou je ukázkou lokální spolupráce. "Domluvili jsme se s místní pražírnou Chroast, která nám kávu připravila," popisuje Miroslav.

Nehodlají usnout na vavřínech
Mezi další takové spolupráce patří napojení na jejich sesterskou pekárnu V mouce. "Jako každý pivovar máme zbytky mláta, a protože chceme být co nejpraktičtější, posíláme ho vedle do pekárny, kde z něj dělají výborný mlátový chléb. Nebo ho předáváme místním zemědělcům. Je to náš způsob, jak udržet koloběh surovin v regionu," vysvětluje Miroslav.

Hradecký Klenot nehodlá usnout na vavřínech. "Rádi bychom rozšířili výrobu a začali stáčet pivo do plechovek, abychom mohli naše produkty nabídnout širšímu publiku. Zároveň chceme dál experimentovat a přinášet zákazníkům nové pivní zážitky, protože to baví je i nás," říká sládek Martin.

Pivo můžete ochutnat přímo v pivnici pivovaru, v přilehlé restauraci. Na čepu je k dostání i tzv. kolem komína, tedy v širším okolí Hradce Králové. "Jsme ale také ve vybraných supermarketech a v regionálních prodejnách v Praze, v Brně a dalších větších městech," uzavírá Miroslav Miletín.

Další INSPIRÁTORY z Královehradecka najdete zde.

Text a foto (zdroj): Regionální potravina