
HODONÍN | Martin Kadubec: Povidla děláme jen z tradiční horňácké odrůdy

LIPOV, okr. Hodonín | Rodinné vinařství Kadubcovi najdete v malebné obci Lipov. Přestože by se nabízelo očekávat skvostná moravská vína, tentokrát se podíváme na něco jiného – tradiční povidla, která Lenka a Martin Kadubcovi vyrábějí s takovou láskou a péčí, že za ně získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. Kromě vinařství a sadařství se zabývají také výrobou hroznových moštů a zmíněných povidel, pěstují bylinky a věnují se včelařství.
Hospodaření probíhá s úctou
k přírodě
Zatímco v kotli pomalu
bublají povidla, manželé Kadubcovi si oblékají zástěry a chystají cedníky. Pan
Kadubec se při práci pouští do vyprávění: "Chceme, aby u nás pořád něco kvetlo
a všechno se odehrávalo v přirozeném koloběhu." Přestože hlavní část jejich
práce tvoří rodinné vinařství a provoz penzionu, vyrábějí i další produkty,
jako například připravovaná povidla, vařená ze švestek, které zasadili podél
vinic.
Kadubcovi vedou svou farmu jako rodinnou firmu s vizí respektovat tradice a zároveň držet krok s moderními trendy. Zásadní rozhodnutí projednává rodinná rada, kde má každý stejný hlas. Jejich cílem je připravit farmu pro další generaci. "Manželka řeší ekonomiku, já se starám o pěstování, syn má na starosti prodej a výrobu," říká Martin Kadubec. "Snažíme se dělat věci co nejlépe, zkoušíme nové cesty a těch osvědčených se držíme. Se ženou jsme se shodli na tom, že naše hospodaření bude probíhat s úctou k přírodě, proto jsme se už před mnoha lety rozhodli pro ekologické hospodaření," dodává. "Chceme udržet život na vesnici a svou prací propagovat naše Horňácko," doplňuje jej Lenka.
Jejich farmaření sahá do
historie tří generací
Samotné jejich farmaření
sahá do historie tří generací – k pradědečkovi, který v okolí před sto lety
vysázel první vinice. Po revoluci na něj manželé navázali a rozjeli podnik
naplno. "Začínali jsme skromně na jednom hektaru vinice, ale dnes už to vedeme
jako rodinnou firmu i s našimi dětmi," vypráví Martin. S manželkou se potkali
na studiích, a přestože byli každý z jiného konce Moravy, spojila je láska k
půdě a farmaření. "Manželčina rodina se také zabývá zemědělstvím, ale my jsme
se spolu rozhodli věnovat vinařství a sadařství na Horňácku," doplňuje Martin.
Na své práci mají nejraději volnost a spojení s přírodou. Martin má rád včelaření a práci na vinicích, Lenku pak nejvíce naplňuje práce při výrobě produktů, jako jsou povidla a hroznové želé, ale má ráda i kontakt a komunikaci se zákazníky a s hosty jejich rodinného penzionu. Mezi její nejoblíbenější produkty patří právě sušené švestky a povidla. Ráda také nabízí své kulinářské zkušenosti a trnkovou omáčku s uzeným umí prostě skvěle.
Výroba povidel je sice jednoduchá, ale klíčový je výběr odrůdy. Kadubcovi vsadili na tradiční odrůdu Duranci. "Je to sice pracná odrůda a není pravidelná ve výnosu, ale zato má kvalitní plody plné chuti," popisuje manžel. "Durancie musí být zralé, měkké a sladké, jinak to nemá smysl," dodává. Plody do povidel se musí pečlivě přebrat, umýt a pak hned vařit.
Sortiment je dostupný také
na jejich e-shopu
Při vaření povidel dbají na
přesnou konzistenci. "Nesmí to být ani moc husté, ani moc řídké. Pokud jsou
řídká, najdou si do nich cestu plísně a kvasinky, s hustými se pak hůře
pracuje. Naštěstí už to máme v oku. Najít tu správnou konzistenci je zdlouhavý
proces, který vyžaduje zkušenost a trpělivost. Na určení hustoty máme tradiční
selskou metodu," popisuje Martin. "Horká povidla naberete na lžičku, a když ji
otočíte, musí na ní držet. Při plnění pak dodržujeme rituál, kdy kvůli
dezinfekci otíráme víčka švestkovým destilátem," dovysvětluje Lenka. "Jsme
rádi, že naše snažení bylo oceněno Regionální potravina Jihomoravského kraje v
roce 2024."
Kadubcovi se snaží pracovat v souladu s přírodou a pozorně ji sledovat. "Když si všímáte, jak přírodní procesy fungují, začne vám to dávat smysl," vysvětluje Lenka Kadubcová. Tak se zrodila myšlenka na výsadbu švestek a ciderových jablek. "Prostě jsme si jen všímali, kde v našich vinicích vypsaly jarní mrazíky hranici, a pod ní jsme začali vysazovat sady, které díky vyšším korunám obstojí. Další naší výzvou je vysadit staré odrůdy jabloní a vyrobit dobrý cider, protože z těch nových to prostě nejde," dodává Lenka, zatímco plní povidla do sklenic.
Povidla od Kadubců si můžete pořídit v několika prodejnách zdravé výživy, ale nejlepší variantou je navštívit Horňácko a potkat se s nimi přímo v Lipově. Kompletní sortiment včetně bohaté nabídky vín je dostupný na jejich e-shopu.
Martin KADUBEC | Rodinné vinařství Kadubcovi | vinozhoracka@seznam.cz
Text a foto (zdroj): Regionální potravina