CHOMUTOV | Perfectly Delicious: Nemám továrnu, ale hrnce a vařečku

02.08.2025

CHOMUTOV, okr. Chomutov | Davida Netolického nenajdeme na farmě, nebo ve velké výrobně, ale přímo u něj doma v kuchyni v sedmém patře panelového domu na chomutovském sídlišti. Zapomeňte na romantické statky a dřevěné kuchyně – u Davida se vaří výtečné džemy a marmelády, sirupy a BBQ omáčky, které si získávají srdce českých i světových porotců soutěží. Bez zbytečných kudrlinek sází David, který je původně "ajťák", na kvalitní suroviny a neotřelé kombinace chutí, co dostanou do kolen každého gurmána.

Vše začalo v panelovém bytu
Kdo by si pomyslel, že z malé kuchyně panelákového bytu na chomutovském sídlišti mohou pocházet takové gurmánské delikatesy? Ve skromné místnosti, kde se sotva otočíte, najdete Davida, který s úsměvem říká: "Nemám továrnu, ale hrnce a vařečku." Vaří zde marmelády, džemy, barbecue omáčky a kečupy, a to vše na obyčejném sporáku. "Baví mě vařit, proto to dělám," říká s úsměvem, zatímco míchá další voňavou směs.

Původně vařil jen pro rodinu, ale jak se jeho první výrobky rychle osvědčily mezi přáteli, rozhodl se David Netolický pustit do výroby ve velkém a vyrazit také na trhy. Neobvyklé kombinace mezi zákazníky uspěly a výrobky začaly přitahovat zákazníky nejen z okolí, ale i díky ocenění Regionální potravina si je oblíbili na trzích v Praze nebo v Plzni.

Výrobky si můžete zakoupit například na e-shopu
"Samozřejmě máme i klasické jahodové a meruňkové džemy, ale těch dělám opravdu málo. Raději se vrhám do kombinací s alkoholem, kořením nebo čokoládou. Snažím se vytvořit něco, co lidi opravdu nadchne," vysvětluje David. A tak za ním na trhy přicházejí zákazníci, kteří hledají něco jiného než tradiční džem a marmeládu. Jeho výtvory, zrozené v panelákové kuchyni, můžete kromě trhů koupit také přímo na jeho e-shopu, nebo ve výdejních automatech v Kadani.

Za vyzkoušení rozhodně stojí například Hruškový sirup, který získal v roce 2024 jako zatím poslední z Davidových výrobků prestižní ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. Hruškový sirup se vyrábí z nejlepších sladkých hrušek od lokálních pěstitelů z kláštereckých nebo litoměřických sadů. Autentická, lehce nakyslá chuť hrušek, které David doma lisuje, je ideální pro domácí limonády. Sirup si můžete vychutnat s perlivou vodou, citronem, mátou nebo bazalkou, což jeho chuť dokonale podtrhne a přinese osvěžující zážitek.

Výrobky nesou několik prestižních ocenění
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje roku 2020 nesou jeho Švestky s portským vínem. Davidovou prvotinou, kterou také vyzdvihuje, je jablečné máslo. "Vaří se 24 hodin stejně jako povidla, ale výsledkem je hnědá pomazánka. Tento produkt ve mně vyvolal soutěživost," vzpomíná David, který se poté rozhodl poslat svou citrusovou marmeládu na mezinárodní soutěž do Anglie, kde získala bronzovou medaili. Úspěch ho motivoval natolik, že svou nabídku dále rozšířil a přivezl si dokonce zlatou medaili ze světové soutěže citrusových marmelád, které se účastní stovky soutěžících z celého světa.

Příští rok má David v plánu rozšířit svou výrobnu z panelákové kuchyně do vlastní provozovny. "Když mi přeteče kastrol, je to závod s časem, abych vše uklidil, než se vrátí manželka," směje se. Kromě toho připravuje i novou značku Hříšně dobré s modernějším designem. "Někdy prostě jen chuť nestačí a člověk to musí prodávat i obalem," doplňuje své plány do budoucna.

"Pracuji jako programátor a vaření a vymýšlení nových chutí mi pomáhá od stresu v práci. A pak mám hlavně zábavu a práci na důchod," uzavírá David Netolický s úsměvem.

David NETOLICKÝ | Perfectly Deliciousinfo@perfectlydelicious.cz

Text a foto (zdroj): Regionální potravina